2 Mayıs 2018 Çarşamba

Yönetici Dediğin...

    Yönetimde söz sahibi olan bireyler yaptıklarıyla hatırlanmaktadır.Bunu herhangi bir şirket ya da devlet yönetiminde sıkça görmekteyiz.Yönetimi sağlayan kişinin diğer bireylerden farklı  özelliklere sahip olması gerekmektedir.Bu özellikler yönetimi kolaylaştırdığı gibi, yönettiği insanlar tarafından kendisine duyulan saygının artmasına zemin hazırlamaktadır.

Yönetici:



  • Eşiklik Sağlayan
  • Hitap Yeteneği Güçlü
  • Zeki
  • Ortamın Havası Değiştirebilen
  • Yaptırım Gücü Yüksek
  • Yönetiminin Arkasında Duran 
g gibi bazı belirleyici özellikleri olan kişidir.

    

        EŞİTLİK SAĞLAYAN

      Her birey eşitlikten yana olan bir lider ,bir yönetici ile çalışmak istemektedir.Yönetim bazen büyük kitlelere hitap ederken bazen ise küçük kitlelere hitap edebilir.
    Bu durum da en önemli nokta büyük yada küçük yönetim değil eşit bir yönetimdir.
    Her çalışandan aynı performansı beklemek yanlış bir varsayımdır.Onların günlük iş gücü bile değişkendir.Fakat insanlar yaratılış olarak birbirlerinden farklı yapılara ve yetiştikleri ortamlara göre de farklı düşüncelere sahiptirler. Bu gibi durumlar yöneticinin bireylere yaklaşımında ki eşitliği bozmamalıdır.
    

HİTAP YETENEĞİ GÜÇLÜ


    İnsanlar karşısındaki kişiyle konuşurken Hitap etme şekilleri sayesinde etkili olabilir.Kendilerine olan bakış açılarını değiştirebilirler.Mesafesini koruyabilir ve saygınlığını sürdürebilirler.
    Yönetici de olmaz ise  olmazlardan bir tanesi hitap şeklidir. Bir çalışanıyla ya da daha üst mevkide ki biriyle konuşurken nasıl hitap etmesi gerektiğinin bilinmesi gerekir.Sesinizin tonu bile bu konuda fazlasıyla önem taşımaktadır..Yaptırım gücünüz hitap şeklinize göre şekillenmektedir.


ZEKİ



    Zeki yöneticiler her zaman yönetimde iz bırakmışlardır. Çalışanlar ,onları yöneten kişinin zeki olmasını isterler.Çünkü onlar, sorularının cevaplarını verebilen lideri aralarında görmek isterler. Zeki bir lider tüm  soruların cevabı ,tüm dertlerinin dermanı olabilir.Bir insanın her şeyi bilmesi neredeyse imkansızdır.Fakat yerinde analizler ve çözümlemeler bu durumun üstesinden gelmektedir.
  


ORTAMIN HAVASINI DEĞİŞTİREBİLEN


    Her insan mutlu olduğu işte ve iş çevresinde çalışmak aynı zamanda refah olan bir yerde yaşamak ister.Bunu sağlarken kendi sorumluluklarını da yerine  getirmesini bilmesi ve ortama ayak uydurarak olumsuz etki yaratacak davranışlardan kaçınması gerekmektedir.
    Aksine ortamını güzelleştirmeye kendinden değilde başkalarından başlamaya çalışırsa eğer , ortama katkısından çok zararı olacaktır.

    Tabi en önemli görevlerden bir tanesi de yönetimde söz sahibi olanlara (yönetici) düşmektedir. Çünkü herkesten çok söz sahibi onlardır ve onlar istediklerinde havayı değiştirebilmeyi bilmeli tüm olumsuzluklara rağmen ortamı güzelleştirmeyi bilmelidir. YÖNETİCİ durum her ne olursa olsun, ortamı yeşertme yeteneği var ise  sahip olduğu değerlerde artacaktır


YAPTIRIM GÜCÜ YÜKSEK



   İşlerin yürümesi için her çalışanın bir performans sergilemesi gerekmektedir. Ama bazen çalışanlar istenilen işi istenildiği gibi yapmak yerine ertelemeyi tercih ederler..Fakat bu durumun olmaması hem çalışanın sorumluluğunu bilmesi ve bu sorumluluğu yerine getirmesi ile alakalı olduğu gibi aynı zamanda yöneticinin de çalışanların üstündeki yaptırım gücü ile de alakalıdır.
  
  


YÖNETİMİNİN ARKASINDA DURAN 


  Yönetimde her zaman doğru kararlar alınmayabilir .Bu durum hemen hemen her yöneticinin başına gelebilir.Önemli olan verdiği ve uygulattığı kararın arkasında durmaktır.Yanlışını da doğrusunu da kabullenebilmek.sonunda oluşacak başarıyı yada başarısızlığı da kabul etmek gerekir.Bunu yapabilen yöneticiler yaptıklarının farkında olup,sonrasında oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirini de alabilir ve aynı durumlara karşı tecrübe kazanmaktadırlar.



e


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder